3 Comments so far ↓

 1. Jos Sinnema says:

  Beste Jack van Ommen,

  Via Google ben ik op uw website terechtgekomen. Daarop las ik over de kampgeschiedenis van uw moeder, waarvoor u onder andere put uit de memoires van Kiky Heinsius. Ik weet dat u deze aan het Dachau-archief heeft geschonken. Op basis van de Duitse vertaling van haar memoires wil een Duitse scholiere nu een beknopte biografie over Hendrika (Kiky) Heinsius schrijven. Zij doet dit voor het herinneringsboekproject ‘Namen in plaats van nummers’. Daarover hieronder meer. De scholiere wil graag in contact komen met (de familie van) Kiky Heinsius. Vraag is nu: heeft u contact met (de familie van) Kiky Heinsius? Of kunt helpen deze familie op te sporen? Elke aanwijzing die u kunt geven is welkom!

  ‘Namen in plaats van nummers’: voor dit project schrijven scholieren, studenten, familieleden en andere geïnteresseerden beknopte biografieën van oud-Dachauers. Hiermee houden zij de herinnering aan voormalige gevangenen vast, terwijl zij zichzelf zo actief bezighouden met thema’s als nazisme en vervolging. De biografieën worden opgenomen in het Book of Memories in de Church of Reconciliation in Dachau Memorial Site. Het project is in 1999 gestart. Inmiddels telt het herinneringsboek ruim 120 biografieën. Van een aantal is een reizende tentoonstelling gemaakt, waaronder een Nederlandse versie. Zie ook http://www.gedaechtnisbuch.de

  Nadat ik eerder zelf een biografie over een oud-Dachauer heb geschreven, ondersteun ik dit project vanuit Nederland. In dit geval is mij dus gevraagd of ik hier in Nederland (de familie van) Kiky Heinsius kan opsporen. Hopelijk mag ik op uw antwoord rekenen en kunt u mij, of beter gezegd de Duitse scholiere, verder helpen. Mocht u willen dat ik u meer over dit project laat weten, dan doe ik dat natuurlijk graag.

  Op uw website lees ik dat u net vanaf de Rijn de Main op bent gegaan. Waar gaat de reis vanaf de Main naartoe?

  Met vriendelijke groet,

  Jos Sinnema
  Amsterdam

 2. jackvanommen says:

  Beste Jos,

  Ik zit nu ten oosten van Frankfort en ben op weg naar Turkije via de Donau en Zwarte Zee.
  Mijn tweeling broer, Jan van Ommen, is degene die je beter kan helpen. Hij kent de nog levende man van Kiki Heinsius en hij is waarschijnlijk dgene die het aam het Dachau gebeuren gegeven heeft.

  Er is nog een heel mooie beschrijving van dezelfde periode door een andere gevangene van wie ik verleden jaar een kopie heb gekregen. Zelfde geschiedenis maar meer een reportage van de feiten en gegevens. Heinsius spreekt meer van haar gevoelens.

 3. Jos Sinnema says:

  Beste jack,

  Ik heb je laatste bericht gelezen en wens je, na de sleep op de Rijn, succes met alle sluizen die nu voor je liggen.

  Wat een toeval dat je binnenkort, net nu ik je mijn vraag over Kiky Heinsius en haar Dachau-memoires heb voorgelegd, zelf ter hoogte van Regensburg aan Dachau voorbij zult varen. Dichterbij kun je met je schip niet komen, als ik het als landrot goed heb.

  Hartelijk dank voor je snelle en positieve reactie op mijn vraag over Kiky. Ik zou het zeer op prijs stellen in contact te komen met je broer Jan, en via hem met Kiky’s man. Hopelijk staat hij open voor een interview / gesprek met de scholiere die de biografie wil schrijven. De reportage van de andere gevangene waarover je schrijft zou een welkome extra bron zijn. Is het mogelijk hiervan, ook voor het Dachau-archief, een kopie te ontvangen?

  Ik heb de projectleidster van het herinneringsboek, Sabine Gerhardus, laten weten dat je gereageerd hebt op mijn bericht op je blog. Ze is blij met je reactie en ik moet je groeten van haar.

  Namens Sabine Gerhardus wil ik je meteen vragen of je ervoor open staat dat er een biografie van je eigen moeder, Renny van Ommen – de Vries, voor het herinneringsboek wordt geschreven. De basis daarvoor zou een interview met jou kunnen zijn. Voor het schrijven van deze biografie zouden we een scholier kunnen vinden (waarmee we recht doen aan het pedagogische aspect van het project), maar de mogelijkheid bestaat ook dat je deze zelf schrijft.

  Ik weet niet of mijn e-mailadres voor jou zichtbaar is als je mijn ‘comment’leest. Ik noem het daarom hier, zodat we verdere uitwiseling van gegevens buiten je blog om kunnen doen:

  jos.sinnema@tiscalimail.nl

  Ik zie uit naar je reactie. Goede vaart & hartelijke groet,

  Jos

Leave a Comment