Tuesday May 29. Athens. Running backstay installed. And: “Can you help in the fight against cancer?”

Written by Jack van Ommen on May 29th, 2012

The Alpe d’Huez, in the Swiss Alps, is the most difficult ascent in the Tour de France 13,2 km with an average 8,1 % slope with 21 hairpin turns. The cancer fund raising event was started in 2006 which nettet about 370,000 Euro. It has become one of the best revenue raisers for the fight against cancer and last year it netted over 2 million Euro. My friends the Hoogendoorns are asking your help again. I met Marinus in the U.S. Virgin  islands in February 2009. We became friends. He and his wife run a large rhine freight barge and Marinus made it possible for me to get up the strong Rhine current in 2010, on my way to the Black Sea. The below picture tells it all. This was taken on a Sunday morning while spending the day in Duesseldorf celebrating the sabbath with an on board church service. His brother and family were visiting for the weekend and in the picture.

I mentioned on Sunday that one of my best friends, Bonnie, is now facing her fight with breast cancer. Last year my American friends who responded were few and by the time the dollars went through my account and were converted to Euroes the banks were the main beneficiaries. If you wish to help, let me know and I will give you the details. But I do hope that my Dutch readers will respond to the below links. But I am also putting this on my blog because I am proud and blessed to have friends like the Hoogendoorns and I believe also in Faith, Hope and Love and I am sure that most of you do as well.

Aboartd "Glissando" with two Hoogendoorn families

 

From: “Fam.M.J. Hoogendoorn”
hoogendoornglissando@vaart.net

Subject: Alpe d’HuZes 2012

Date: Mon, 28 May 2012 18:12:38 +0200
Geloof, Hoop en Liefde.

Beste familie, vrienden en bekenden,

Over anderhalve week is het weer zover, na bijna driekwart jaar voorbereiding: Alpe d’HuZes! Op 7 juni a.s. willen we ons weer voor een dag helemaal geven voor het bestrijden van kanker. Een dag symbolisch afzien door fietsend en/of lopend de top van de  Alpe d’Huez  te willen bereiken. Daarmee willen we zoveel mogelijk geld inzamelen én mensen die met de ziekte te maken hebben een
hart onder de riem steken. Fijn is dat Lenie ook actief meedoet. Samen met een broer, twee neven en een nicht, plus nog twee vrienden vormen we een compleet eigen team. Zelf wil ik proberen twee keer hardlopend en vier keer fietsend boven te komen.
In april voer een goede vriend van ons mee, die me tijdens één van m’n dagelijks trainingen vroeg waarom ik mezelf zo in het zweet en buiten adem werkte voor Alpe d’HuZes. Mijn antwoord was, dat ik het prachtig vind om weer een gezonde vrouw te mogen hebben. En dat het voorkomen van de ziekte of ten minste een goede kans op genezing voor mijn (klein) kinderen, zouden ook zij deze ziekte krijgen,  me na aan het hart ligt. Dat geldt uiteraard voor iedereen die me dierbaar is, en daarbuiten. Er is niemand die je zoiets goeds niet gunt.

Als er voorbede gedaan wordt voor de kleine Joshua van Gent, een manneke dat maar een maand verschilt met onze kleine Marinus, dan raakt me dat diep: hersentumor en voorlopige chemobehandeling van anderhalf jaar. Of wanneer ik denk aan Angelina, leeftijdsgenoot, vriendin en oud-collega van ons uit onze zetschipper-tijd. Zij was gelijk met Lenie ziek, en “genas” weer. Intussen is de ziekte teruggekomen en wacht zij  op haar einde wat ieder moment kan komen. Of ome Kees, voor wie behandelen geen zin meer heeft. Hij vraagt me, zoekend naar houvast: “Marinus, ben jij gelovig, en hoe zit het met het leven na de dood?” Dan worden essentiële betekenissen als leven, dood en het hiernamaals wel heel concreet Bij het beleven van verhalen zoals van Joshua, Angelina en ome Kees, dan weet ik waarom ik dit doe, en waarvoor ik kan bidden. En mezelf keihard inzetten tegen de ziekte. Om te laten zien dat het menens is. Want wat zou het mooi zijn als de kleine Joshua gezond een mooi leven mag gaan leven. En als Angelina en haar gezin dit leed bespaart had kunnen worden. En als voor mensen als ome Kees de ellende en pijn die kanker met zich meebrengt, voorkomen of beter bestreden kan worden.
Omdat ik Geloof in een God die het goede met mensen voorheeft en hen de kracht geeft om mooie dingen te doen. Omdat ik Hoop op een betere toekomst met betrekking tot kanker. En om de Liefde voor mijn naasten, dichtbij en verder weg die ik verticaal krijg en horizontaal mag verspreiden.
Velen van jullie hebben mij vorig jaar en ook dit jaar gesteund in mijn streven. Mijn dank daarvoor. Dit jaar wil ook Lenie een aantal keren de top bereiken. We doen dan ook graag een beroep op jullie onmisbare hulp.
Hartelijke groet ook namens Lenie,

Marinus

Translation:

Faith, Hope and Love.

Dear family, friends and acquaintances,

In another 10 days we will once again participate in the Alpe d’HuZes. We started our training for this event 9 months ago.  June 7th we will dedicate ourselves the entire day to reach the summit on foot and on our bicycles and in doing so try to collect money through your pledges or gifts to fight cancer and to show the ones fighting this devastating disease that we care and to give them hope.

My wife Lenie, a recovering breast cancer patient, is also taking part in the ascent. My brother, two cousins and a niece with two more friends are joining our team.
The goal I have set form myself is to run the course twice and to cycle it four times.

Last April a good friend of ours sailed with us on a freight delivery on our Rhine barge “Glissando”. He saw me training on the exercise bicycle, in the wheel house. He asked me why I was spending so much effort and sweat. After I caught my breath I answered him that I was very grateful to have my wife back after a very scary period in her fight with breast cancer. And that I support any and all efforts that promise a better chance to my children and grandchildren to avoid or to at least reduce the risk of cancer. And that wish goes beyond my family. Everyone should have the benefit of this effort.

I am deeply moved when prayers are requested for the little Joshua van Gent, struck with a brain tumor, this little guy is only a month older than our grandson Marinus. Or when I think of Angelina, our age, friend and former colleague. She was in treatment at the same time as Lenie and now she has been diagnosed once again with terminal cancer. Or our uncle Kees awaiting his death.  Uncle Kees asks me, looking for something to hold on: “Marinus, do you believe in God and a life here after?”

Then I stand face to face with the realities of life, death and the Hereafter. The I realize why I have to do this and why I believe in prayer.  To give it my all to fight this disease. To show that I believe in this.

Because I have “Faith” in a God who is all good and give us the strength to do good. Because I “Hope” that the fight against Cancer will improve the chances for us in the future. And in the “Love”
for my neighbors, nearby and afar whose Love I receive and I wish to share.

Many of you have supported my efforts last year and again pledged this year. Thank you very much! This year Lenie wants to try and reach the summit a few times. We ask you to support us with your pledges and gifts to make this another success.

With warm regards,

Marinus and Lenie.

http://deelnemers.alpe-dhuzes.nl/acties/leniehoogendoorn/lenie-hoogendoorn/

http://deelnemers.alpe-dhuzes.nl/acties/marinushoogendoorn/marinus-hoogendoorn/donaties.aspx

http://deelnemers.alpe-dhuzes.nl/teams/x

With the help of Alexis and Boris, my Ukranian neigbors and supervised by a veteran Dutch Frisian sailor Piet I was cranked up the mast this morning. By the time I had all the fittings cut and swedged it was too late to take off. I’ll be leaving here in the early morning and should be transiting the Corinth canal tomorrow. Piet and Wietske are Frisians who live in Meppel and keep their boat in Lelystad. They are waiting here for a Volvo engine part. It is dark and heavy clouds with an occasional sprinkle. We might get a thunderstorm.

SPONSORS: The running backstay was a gift from my friend Matthias Klemm  matthiasklemm.com who works for US Spars in Gainesville, Fl. www.usspars.com I am adding them to my sponsors column. Over the years I have benefitted by these very welcome gifts, the mainsail replacement in Cebu, P.I. in 2006 through Guus Bierman of Contender Sailcloth, my folding bike from Bob Ellsworth in 2007, the Teak toe rail replacement last year in Romania by Romtech. . My current folding bike was a gift of Greg and Marlys Clark in April 2009 in Florida. Thank you all.

 

 

1 Comments so far ↓

  1. I’m glad it worked out for you.

Leave a Comment